Seksuologie & koppeltherapie

Relaties zijn voor ieder van ons belangrijk. Door het onderhouden van goeie relaties met familie, vrienden en je partner, voelen we ons gelukkiger.

Meestal is onze partnerrelatie de belangrijkste relatie in ons leven. Toch kan deze relatie je ook veel zorgen baren. Want hoe doe je dat: een relatie goed houden? Elke dag opnieuw een manier vinden om samen te leven met iemand waarvan je toch verschilt? Samen omgaan met veranderingen die je sowieso tegenkomt in je leven?

Een relatie bevredigend houden is dus een hele uitdaging. Soms lijken de verschillen tussen jou en je partner onoverbrugbaar. Of heb je het gevoel je eigen verlangens en behoeften opzij te moeten zetten om de relatie in stand te kunnen houden. Of kom je samen moeilijkheden tegen waartegen de relatie niet bestand lijkt. Elke levensfase brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee: je gaat samen wonen, je krijgt kinderen, je partner werd verliefd op iemand anders, de kinderen gaan het huis uit, een partner wordt ziek,… Het is een hele kunst om mekaar niet uit het oog te verliezen doorheen alles wat op jullie weg komt.

Dit geldt ook voor seksualiteit. Liefde en seksualiteit zijn binnen een partnerrelatie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door deze wisselwerking kunnen seksuele moeilijkheden op korte of lange termijn een invloed hebben op je relatie. Vragen en problemen rond seksualiteit zijn erg uiteenlopend. Jullie zin in seks kan erg verschillen, je kan het gevoel hebben dat er onvoldoende rekening gehouden wordt met je verlangens, jullie vinden het moeilijk om seksualiteit terug op te bouwen na zwangerschap, ziekte of vruchtbaarheidsproblemen.

Het kan ook zijn dat het niet gaat om seksuele ontevredenheid, maar dat er sprake is van een dysfunctie. Voorbeelden hiervan zijn erectieproblemen,pijn bij het vrijen, vaginisme, ..

Uiteraard hoort niet elk seksueel probleem thuis in een relatie. Sommige mensen vinden het door vroegere seksuele ervaringen moeilijk om een relatie aan te gaan. Of er zijn vragen rond je seksuele geaardheid,…

De opdeling tussen relatieproblemen en seksualiteit is uiteraard kunstmatig. In ons therapieaanbod bekijken we een probleem steeds vanuit een totaalvisie. Want relatieproblemen komen soms tot uiting tussen de lakens. En omgekeerd kan een evenwichtige relatie uit balans raken door een seksueel probleem.

Wanneer je er zelf of samen niet meer uit raakt, kan het helpen om hierover met een relatietherapeut te spreken. Soms lopen de spanningen of emoties namelijk zo hoog op, dat écht luisteren of spreken niet meer lukt. In relatietherapie kan er terug ruimte en rust ingebouwd worden om dit terug mogelijk te maken op een respectvolle en veilige manier. Samen met de therapeut sta je stil bij je eigen emoties en die van de ander. Zo kan je beter begrijpen van waar deze emoties komen en waarom je ze voelt. Hierdoor leer je ook je partner en zijn/haar reacties beter begrijpen en plaatsen, waardoor er opnieuw verbinding ontstaat. Van hieruit kan er dan verder gewerkt worden aan communicatie en mogelijke oplossingen.